Meditatie: “Dwazen en zwakken”

(Psalm 14:1 en 6)

Er zijn verschillende soorten mensen. In deze psalm komen de volgende types langs: dwazen, kwaadstichters, rechtvaardigen en zwakken. Als we goed lezen gaat het eigenlijk over maar twee groepen: mensen die geen rekening met God houden, en mensen die dat wel doen.

De eerste groep zijn dwazen, kwaadstichters. God kijkt naar hen, en moet concluderen dat er niets deugt bij hen (vers 3). Zij zelf zijn verdorven, hun daden zijn voor God gruwelijk (vers 1). Dat is geen blijde boodschap.

Het goede nieuws is dat mensen naar de andere groep kunnen overlopen. Ze kunnen ervoor kiezen om op de Heer te vertrouwen, en hun toevlucht bij Hem te zoeken. Dat betekent dat ze van zichzelf zwak worden maar veilig zijn bij de Heer (vers 6). Ze zijn veilig voor kwaadstichters, maar wat belangrijker is: ze zijn safe als God de mensen gaat beoordelen. Ze staan aan de goede kant.

Lees: Psalm 14

Share