Meditatie: “Het huis van de Heer”

(Psalm 23:6)

Dit herderslied gaat over zorg en goedheid van de Heer, die David ervaart te midden van omstandigheden die moeilijk kunnen zijn. Let daar nog eens op in de eerste verzen van dit gedicht. Vers 6 bevat de conclusie: als de Heer je herder is, zal je je hele leven achtervolgd worden door het goede. De redding en de goedheid van de Heer zitten je op de hielen en laten je niet los.

Voor David horen die eigenschappen van de Heer bij een plaats: het huis van de Heer. Waar de Heer woont, maak je mee wie Hij is. Daar leer je zijn heil en zijn genade kennen.

Waar David concreet aan dacht bij ‘het huis van de Heer’ weten we niet. Mogelijk aan de tabernakel of de opvolger daarvan in Davids tijd. Een tempel was er in ieder geval nog niet. Misschien dacht David wel aan het eeuwige huis van de Heer: hoe het ook gaat, en ook als ik sterf zal ik voor altijd wonen bij de Heer. Dat is leven in de nabijheid van de Herder.

Lees: Psalm 23

 

Share