Meditatie: “Als God je verlaten heeft”

(Psalm 22:2)

David was door God verlaten. Met die constatering begint hij dit lied. Was dat echt het geval? Had God hem werkelijk verlaten, of had David het gevoel dat God er niet meer was? Of bedoelde hij te zeggen dat de omstandigheden zo moeilijk waren dat God afwezig leek? We weten het niet. Wat we wel weten is dat David krachtige woorden gebruikt om God erbij te roepen.

Daar is niet alles mee gezegd. Ondanks Gods afwezigheid (schijnbaar of gevoeld) was Hij voor David nog steeds ‘mijn God’. Maar liefst vier keer gebruikt David deze uitdrukking in het eerste stukje van deze psalm (vers 2, 3, 11). Ondanks alles wat er gebeurde en wat hij voelde, klemde David zich aan de Heer vast.

Ondanks dat hij het zelf misschien niet merkte, wist David dat God te vertrouwen was (vers 4-6). En hij geeft God daarvoor de eer. David kende Gods trouw uit eigen ervaring. Let op de prachtige manier waarop hij Gods zorg in zijn jonge leven beschrijft (vers 10,11): God was degene die hem opving toen zijn moeder hem baarde. Hij was de eerste die David liefdevol vasthield. Hij zorgde ervoor dat de kleine David verzorgd en gevoed werd, en geen moederliefde tekort kwam. Zo is onze God. Dat mogen we zeker weten als het heel moeilijk is, wanneer het lijkt of Hij ons verlaten heeft.

Lees: Psalm 22:1-11

Share